16 år med iPhone: Sakerna som vi gör med våra smarta telefoner

by Carl Nordqvist

Den första iPhone-modellen presenterades den 9 januari 2007 och då var det nog få som kunde föreställa sig vilken ofantlig påverkan företaget Apple skulle ha på människors sätt att leva sina liv. För sedan den första iPhonen lanserades har så kallade smarta telefoner blivit standard för mängder av människor över hela världen. Det i sig har förändrat hur samhällen fungerar, människor kommunicerar och hela befolkningar lever. Men efter 16 år med iPhone, vilka saker är det egentligen vi använder telefonerna till?

Det var redan på 1950-talet som Motorola började arbeta med en modell till det som senare skulle bli den första mobila telefonen. Men det skulle dröja väldigt många år innan mobiltelefonen fick sitt stora genombrott, med en variant som mer liknar dagens moderna telefoner.

Till en början var mobila telefoner till för att kommunicera, med fokus på att kunna ringa till andra och ta emot samtal. Det blev i slutet av 1900-talet också möjligt att skicka SMS med hjälp av sin mobiltelefon. Men även under den här tiden var det en stor skillnad jämfört med dagens moderna smartphones.

När det amerikanska företaget Apple lanserade sin iPhone år 2007 skulle man förändra mobiltelefoner i grunden. Uppfinningen i sig innebar också en rad andra saker, som att användandet av mobiltelefoner plötsligt blev helt annorlunda. Men om man ska lista skillnaderna, vilka saker är det vi idag gör med våra smarta telefoner som vi tidigare bara kunde drömma om?

Spel och underhållning i mobiltelefonen

En sak som har förändrats med smartphones är att många människor använder sin mobiltelefon till andra saker än att bara kommunicera. Underhållning i olika former, däribland spel, är en vanlig aktivitet som människor använder sin smarta telefon till. Det kan handla om många olika saker, från rena mobilspel till att spela casino Casumo direkt i mobilen. Men oavsett vilken underhållning man pratar om har den möjliggjorts av smarta telefoner. Med en klassisk mobiltelefon hade det inte varit möjligt.

Betalningar med mobilen

En annan sak som har förändrats sedan smartphones fick sitt stora genombrott är betalningsmarknaden, där det nu går att använda sin mobiltelefon som plånbok. Det finns många som helt har övergett att ta med sig bankkort och legitimationer i en plånbok, utan i stället förlitar sig fullt ut på sin mobiltelefon och dess funktioner.

Exempelvis kan man använda sin mobiltelefon för att skicka pengar till både privatpersoner och företag via tjänsten Swish. Men det går också att logga in på sin internetbank direkt i mobiltelefonen, eller rent av ha digitala versioner av sina betalkort i mobilen. Då blippar man bara mobiltelefonen mot kortläsaren när man befinner sig i en butik. Vem hade kunnat drömma om det för 30 år sedan?

Fotografering – både bilder och videor

Tidigt på 2000-talet fanns en stark trend när privatpersoner köpte systemkameror, för att kunna dokumentera sina upplevelser eller sin vardag genom att ta bilder eller videor. Men behovet av kamerautrustning har minskat markant sedan smarta telefoner tog över mobilmarknaden. Nu går det nämligen att använda sin smartphone i det syftet.

I stort sett alla smartphones har en kamerafunktion inbyggd, som både kan användas för att ta foton och filma videosnuttar. Faktum är att det finns professionella sammanhang som endast använder sig av smartphones för att filma eller fotografera, eftersom kvalitén blir så pass bra med dagens moderna mobiler.

Hantera myndighetsärenden

Sverige är ett land som har gått i bräschen för digitaliseringen och det märks inom flera områden, däribland när det gäller myndighetskontakter. Som privatperson kan man nu sköta stora delar av sina myndighetsärenden direkt på nätet, exempelvis med sin mobiltelefon. Försäkringskassan är ett exempel på en sådan myndighet och där har man gått så långt att man har en egen app för smarta telefoner.

Tidigare behövde man ofta besöka ett fysiskt kontor för att sköta sina ärenden med myndigheter, men nu går det att göra direkt i mobiltelefonen. Det har möjliggjorts av att det finns smartphones, men också att hela samhället genomgått en digitaliseringsprocess.

Sociala medier och en ny typ av kommunikation

Mobiltelefoner har historiskt sett använts för att kommunicera med andra människor, men då primärt genom telefonsamtal och senare textmeddelanden. Men tack vare smartphones och dess nya funktioner har det uppkommit helt nya kommunikationsvägar, som tidigare inte fanns tillgängliga. Sociala medier i olika former är det tydligaste exemplet på detta.

Facebook, Twitter, Instagram och TikTok är exempel på sociala medier. För många används dessa i rent underhållningssyfte, som ett tidsfördriv. Men i grunden är det just sociala medier, som går att använda i ett kommunikativt syfte. Det innebär i praktiken att smartphones har förändrat människors sätt att förhålla sig till att kommunicera med varandra.

Shopping och e-handel

E-handel är ett begrepp som syftar till shopping på nätet och det är ett fenomen som också inbegriper den shopping som genomförs med hjälp av smarta telefoner. Att ligga och scrolla i olika nätbutikers produktflöden är för många ett sätt att koppla av, men det är också ett sätt att faktiskt handla saker man behöver. Det kan handla om allt från kläder och barnleksaker till grillar och köksredskap.

Samtidigt har nätshoppingen förändrats mycket på senare år och i dagens läge är det många som använder sin smartphone för att handla det allra mest nödvändiga i livet, till exempel mat och livsmedel. Det går också att använda sin smarta telefon för att handla mediciner och annat, som sen kan levereras direkt till dörren.

Legitimering med mobilt bankID

En annan sak som smarta telefoner kan användas till är legitimering, när man nu kan ladda ner exempelvis mobilt bankID eller Freja eID. Det är digitala varianter av id-kort, som man har direkt i sin mobiltelefon och som kräver ens fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller säkerhetskod för att fungera.

Den stora fördelen med digitala legitimationer som dessa är att man bara behöver ha med sig sin mobiltelefon för att legitimera sig, exempelvis när man ska hämta ut ett paket från posten eller om man beställer någonting på nätet. En av många fördelar med en smartphone.

Related Posts

Leave a Comment