Åsa Waldau – Idag, Dotter, Flashback, Skavlan, Ung, Barn, Knutby

by Carl Nordqvist

Få, om någon, i Sverige kan ha undgått namnet Åsa Waldau. Kvinnan som blev känd som Kristi Brud i samband med Knutbymorden upprör känslor än idag, arton år senare.

Vem är denna kvinna egentligen? Och hur ser livet ut för Åsa Waldau idag?

Född:26:e oktober 1965
Känd: För Knutby-dramat
Yrke:Pastor
Familj:Två barn 

Åsa Waldau vände sig till ungdomar

Tidigt i sin karriär förstod Åsa Waldau att det var hos ungdomar hon snabbt kunde göra sig populär. I Uppsala pingstförsamling arbetade hon som barnledare och blev där mycket populär bland de yngre medlemmarna i församlingen. Waldau blev dock inte långvarig i församlingen då hon så småningom blev tvungen att lämna sin tjänst. Anledningen till avskedet var att Waldau hade börjat upplåta sitt eget hem som fritidsgård för församlingens ungdomar. 

Det var  tonåringarna som kommit att bli Åsa Waldaus främsta fokus i församlingen och i hennes hem fick dessa barn komma och gå som de ville. Med tiden stod det även klart att Åsa Waldau tillät ungdomar att sova över hos henne, något som församlingen självklart vände sig emot. 

Efter avskedet från Uppsala pingstförsamling flyttade Waldau ihop med en av ungdomarna i församlingen – Patrik Waldau. Denne bodde hemma hos sina föräldrar i Knutby och det var på den vägen  Åsa Waldau kom i kontakt med församlingen Knutby Filadelfia. Pastorn i församlingen engagerade Åsa Waldau. 

Församlingen i Knutby var vid denna tid i stort behov av tillväxt och där kom Åsa Waldaus goda kontakt med ungdomar väl till pass. Med hjälp av Åsa Waldau växte Knutby församling avsevärt.

Under loppet av tio år hjälpte Waldau till att dubbla medlemsantalet i församlingen. 

Under sin tid i församlingen fick Åsa Waldau barn 

Tillsammans med sin kärlek från Uppsala pingstförsamling, Patrik Waldau, fick Åsa Waldau barn. Paret Waldau gifte sig när Patrik Waldau bara var 19 år gammal. Åsa Waldau var vid tiden för giftermålet 29 år gammal. Barnets två barn är idag 27 respektive 24 år gamla. Det äldsta barnet, dottern Emma, var åtta år när hennes moster blev mördad i vad som kom att kallas Knutbymorden. 

Både Emma och hennes yngre bror, Victor, har uttalat sig om sin mamma och morden som vuxna. De båda barnen har i artiklar och dokumentärer vittnat om att de skämts för att berätta vem deras mamma är och att de har minnen från sin tid i församlingen som handlar om makt och kontroll. Victor har sagt att han fungerade som ledare av barnen i församlingen och att han var alldeles för sträng mot de andra barnen. 

Patrik Waldau och Åsa Waldau skilde sig år 2016. Patrik hade då sedan länge en relation med Maria, idag Waldau, som han senare gifte sig med år 2017. Patrik och Maria Waldau har idag ett gemensamt barn. År 2018 talade Patrik ut om sina upplevelser av tiden i Knutby församling och berättade då även att hans före detta fru gjort sig skyldig till misshandel på församlingsmedlemmar. I artiklar har Patrik Waldau uppgett att han är väldigt ångerfull och att han ser med andra ögon på Åsa Waldau idag. 

Så lever Åsa Waldau idag

År 2020 blev Åsa Waldau till sist dömd. Hennes dom blev följande:

  • Skyldig till åtta fall av misshandel
  • Ej skyldig till sex fall av misshandel som Åsa Waldau misstänkts för
  • Skyldig att avtjäna 120 timmars samhällstjänst

Knutby församling lades ner år 2018, det vill säga två år innan domen mot Åsa Waldau föll. Det var den före detta församlingsmedlemmen, och ledaren, Peter Gembäck som valde att anmäla sig själv samt pastorerna Åsa Waldau och Urban Fält. 2017 gick Gembäck in på en polisstation och utförde anmälan. Även Gembäck och Fält dömdes år 2020.

Efter skilsmässan från Patrik Waldau har Åsa Waldau bytt efternamn till Jacobsson och flyttat ifrån Knutby. Idag bor Åsa Waldau i en liten ort i mellansverige och arbetar inte längre som pastor i någon församling. På senare år har flera uppmärksammade dokumentärer om Knutbymorden gjorts och under 2021 kom även en tv-serie om Knutby. I serien spelas Åsa Waldau, i serien kallad Eva, av Aliette Opheim. 

Related Posts

Leave a Comment