Hur långt är ett snöre?

by Carl Nordqvist
Strings

Ofta ställs frågan “Hur långt är ett snöre?” retoriskt, eller till och med sarkastiskt. Men ibland vill man faktiskt veta hur långt ett snöre är. För ett snöre kan inte vara hur långt som helst. Det finns inga oändliga snören. Och då måste det ju finnas ett bra svar på den där frågan, som så många slängt ur sig som svar på en annan fråga som de upplevt dum eller dåligt ställd.

Det finns också vissa som menar att det finns en längdgräns mellan snören och rep. Det vill säga, att ett snöre är av en viss längd, medan ett rep är längre än denna längd. Det figurerar vissa uppgifter som säger att ett snöre är mellan 5 och 100 centimeter långt. Längre än så, är det ett rep. 

Samtidigt kan ett rep inte vara hur tunt som helst. Och inte heller ett snöre. Hur långt ett rep respektive snöre än är, så övergår det till ett snöre respektive en tråd vid en viss diameter i genomskärning. Så hur långt är ett snöre innan det blir ett rep? Om det är tillräckligt tunt, så – hur långt som helst. 

Hur långt är ett snöre – dokumentär

Det som söker svaret på frågan om hur långt ett snöre är i dokumentären med samma namn, kommer dock bli besviken. Cheer Up Productions har visserligen producerat en dokumentär vid namn “Hur långt är ett snöre?” men den filmen lägger inte mycket krut på själva frågeställningen, utan på den konststuderande huvudpersonens undringar om livet.

Och när vi ändå är inne på konst och kultur, kan det vara värt att nämna att “Hur långt är ett snöre?” även är namnet på David Karlssons pamflett (publicerad av Västra Götalandsregionen) om kulturnäringen och de situationer företagare och entreprenörer inom kultursektorn hamnar i. Hur sitter kulturpolitik och näringspolitik ihop, och vad ska alla dessa affärs-ovilliga konstnärer egentligen göra med sina så kallade “företag”? 

Vad och hur långt är ett snöre och ett rep?

Det verkar med andra ord som att det är lätt att fall ned i ett kaninhål när man ställer sig frågan om hur långt ett snöre är. Frågar man Wikipedia är dessutom ett snöre och ett rep samma sak. Eller, ett snöre är som en underkategori av rep – två hoptvinnade garn eller remsor som bildar ett tunt rep. Kort slutsats: Hur långt är ett snöre? Omöjligt att säga. Det kanske till och med inte är något snöre.

Related Posts

Leave a Comment