Jan Stenbeck – den legendariske affärsmannen

by Torbjörn Karlsson
business man

Jan Stenbeck, född 14 november 1942 och död 2002 i Paris, Frankrike, var en av Sveriges mest framstående företagsledare och entreprenörer. Han var huvudägare i Investment AB Kinnevik och bildade mobilbolaget Millicom. Han växte upp i Stockholm men hade sedan 1970-talet USA som bas. 

Korta fakta om Jan Stenbeck: 

Fullständigt namnJan Hugo Robert Arne Stenbeck
Känd förFöretagsledare och entreprenör. 
ÅlderFödd 1942, död 2002, var alltså 59 år när han gick bort. 
LängdOkänt 
Bor iBodde i USA den största delen av sitt liv. 

Jan Stenbecks torg

Jan Stenbecks torg är ett torg i Kista utanför Stockholm. I september 2010 ändrades namnet på torget som tidigare hette Torsnästorget. Syftet var att hylla Jan Stenbeck och visa hur mycket han betydde för att telekomindustrin växte fram i Sverige. 

Jan Stenbeck – biografi 

Jan Stenbecks far var den berömda affärsadvokaten Hugo Stenbeck. Jan var hans och hustrun Märtha Stenbecks yngsta son. Efter att ha tagit studenten vid Östra reals gymnasium studerade han vidare vid Uppsala universitet. 1970 tog han även en MBA vid anrika Harvard Business School. Därefter fick han en anställning på den kända investmentbanken Morgan Stanley & Co Inc mellan 1970 och 1976. Efter det bildade han Millicom, ett mobiltelefonföretag, och då började karriären ta fart riktigt ordentligt eftersom han var så pass före alla andra med mobiltelefonin. 

Han dog år 2002 i Paris. Dödsorsak var hjärtinfarkt. Han hade under sommaren lidit av en rad förkylningar och hade även en inflammation i kroppen vid sin död. Begravningen ägde rum den 31 augusti i Storkyrkan i Stockholm. Utanför låg, under hela begravningen, en bassethund. Det var Lothar, Stenbecks hund, som hade fått flyga in från Luxemburg för att medverka vid sin husses begravning. Vid sin död var hans net worth, det vill säga hans förmögenhet och arv, värt 638 miljoner. Det är många som söker på Jan Stenbecks sista bild, men det är oklart vilken det i sådana fall är. Vid sin död ägde han även åtta båtar, åtta bilar och en häst. 

Jan Stenbeck – familj

Jan Stenbeck hade en stor familj. Mellan 1976 och 1999 var han gift med Merrill McLeod, dotter till redaktören Robert McLeod och Caroly McLeod. De fick fyra barn tillsammans, Cristina Stenbeck, Hugo Stenbeck, Sophie Stenbeck och Max Stenbeck. Han fick även en son utanför äktenskapet, Felix Granander. Själv hade Jan Stenbeck tre syskon:

  • Hugo Stenbeck jr
  • Elisabeth Silfverstolpe
  • Margaretha af Ugglas

Det är en del som googlar på huruvida Malin Stenbäck är släkt med Jan Stenbeck, men så verkar inte vara fallet. I alla fall finns ingen officiell information som bekräftar det. 

Jan Stenbeck som affärsman

Jan Stenbeck inledde sin karriär som affärsman tidigt. Redan under studietiden startade han ett bolag som sålde skoltröjor och som snabbt blev en succé. Det företaget hette Catco AB. 1977 köpte han det amerikanska bolaget Miltope. Det var också där han blev intresserad av mobiltelefoni, som då redan fanns i USA. 

År 1983 fick han ta över Investment AB Kinnevik och Invik efter sin far efter en infekterad arvstvist med sina två systrar. Investment AB Kinnevik, som då huvudsakligen sysslat med pappers- och stålindustri, blev nu ett bolag inom media och teknik. Därefter var han en viktig bidragande faktor till att Sverige blev så framstående inom mobiltelefoni. Han tog då fram verksamheter som Comviq, Metro, Radio Rix, Strix Television, Tele2, Tv3, Viasat, bara för att nämna några. 

Jan Stenbeck – dokumentärer

Genom åren har det kommit en rad dokumentärer om Jan Stenbeck och hans liv. Sommaren 2015 gick det till exempel en tre delar lång dokumentärserie som hette Stenbeck, på SVT. Den går inte att se längre, i alla fall inte på SVT Play. Det finns även en annan dokumentär om Jan Stenbeck, nämligen Den episka dokumentären om Jan Stenbeck – Mediemogul och miljardär. Den går bland annat att se på Youtube.

Related Posts

Leave a Comment