Ulf Kristersson vader sitter på en spänstig politiker

by Carl Nordqvist
PRIME

En politiker utsätts inte sällan för en brutal uppmärksamhet. Eventuella “lik i garderoben” ska tas fram. Om inte politikern gör det självmant, kommer media att göra det. Men vad har Ulf Kristersson vader med hans politiska uppdrag att göra? Ingenting alls, skulle de flesta vettiga människor säga. Kanhända beror vaden på att han varit en duktig gymnast.

Några fakta om Ulf Kristersson:

Född1963 i Lund
YrkePolitiker
UtbildningCivilekonom
FamiljFru och två barn
Befattning 2022Statsminister

Vad står Ulf Kristersson för?

Oavsett vilken uppfattning vi har om Ulf Kristerssons politiska gärning kan vi konstatera att han tycks ha en osedvanlig förmåga att komma tillbaka i rampljuset. Alla gillar en “comeback-kid” som Bill Clinton en gång kallades. En politiker ska vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Är Kristersson rätt i tiden och vad står Ulf Kristersson för egentligen?

Vad har Ulf Kristersson jobbat med? Vi listar hans karriär i punktform:

 • Bildade en MSU-förening (Moderat skolungdom) på gymnasiet i Eskilstuna
 • Ordförande för Moderata Ungdomsförbundet 1988 -1992
 • Förlorade ordförandeskapet till Fredrik Reinfeldt 1992
 • Ordinarie riksdagsledamot 1994 – 2000
 • Lämnade riksdagen 2000 för arbete inom ett IT-bolag
 • Tillbaka i politiken år 2002 som finanskommunalråd i Strängnäs kommun
 • Socialborgarråd i Stockholm stad år 2006
 • Socialförsäkringsminister i Reinfeldts ministär år 2010 – 2014.
 • Ekonomisk talesman för moderaterna från 2014
 • Vald till partiledare för moderaterna år 2017
 • Vald till statsminister år 2022

Av listan ovan framgår dock inte hans motgångar. I det så kallade “Slaget i Lycksele” förlorade han mot Fredrik Reinfeldt. Förlusten var neslig. Efter att Reinfeldt avgick som moderatledare blev han inte utsedd till partiledare utan vinnare blev istället Anna Kinberg-Batra.

Efter riksdagsvalet år 2018 fick Ulf Kristersson i uppdrag av riksdagens talman att sondera möjligheten att bilda regering. Trots två försök misslyckades han och en politisk ökenvandring fram till valet år 2022 inleddes. Men med stöd av bland andra Sverigedemokraterna kunde han äntligen nå sitt mål och bilda regering. 

Vad vill Ulf Kristersson?

Som medborgare har vi rätt att ställa den frågan. Men frågan är om vi alltid kan lita på hans svar. Med viss rätt menar många att politiker i allmänhet har en sak gemensamt. De slingrar sig som ormar för de flesta frågor. Och det gäller oavsett partifärg.

Ulf Kristersson har blivit gisslad av en fråga, som aldrig tycks kunna bli besvarad. Inför valrörelsen år 2018 träffade han en judinna som överlevt ett koncentrationsläger. Han lovade dyrt och heligt att aldrig samarbeta med främlingsfientliga partier. Idag har han ett nära samarbete med Sverigedemokraterna. Sådana uttalanden går inte bara att skaka av sig.. Det är sådant som upplevs som svek och bidrar till politikerförakt. 

Inför valet år 2022 hade Ulf och hans partikamrater valt att koncentrera sig på följande frågor:

 • Bekämpa gängkriminaliteten
 • Lösa energifrågan med utbyggnad av kärnkraft
 • Sänka drivmedelskostnader
 • Begränsa invandringen och lösa integrationen
 • Jobb istället för bidrag

Under valrörelsen hade Ulf Kristersson som mantra att få ordning på Sverige. Och det skulle dessutom gå snabbt, eftersom han ansåg sig vara en man som har svårt att sitta still.

Kommer hans regering att lyckas med sina mål? De uttalanden som gjorts av olika ministrar har förlorat i kaxighet. Att lösa gängkriminaliteten kommer att ta lång tid, sägs det nu. Arbetet kan behöva göras över flera mandatperioder. Och skulle det inte bli klart, beror det på att den rödgröna regeringen under perioden 2014-2022, varit alltför släpphänt. Elaka tungor påstår att Ulf Kristersson inte vet vad ökad brottslighet beror på. I så fall delar han okunskapen med många.

Vad kör Ulf Kristersson?

Vad kommer att hända i kärnkraftsfrågan? Hur skall man slingra sig undan vallöftena om ingen vill bygga nya kärnkraftverk? Risken för terrordåd gör det alltför känsligt att bygga nya kärnkraftverk. Det går också att skuldbelägga Miljöpartiet, som kommer att motsätta sig uranbrytning i Sverige. Samma parti vill dessutom riva upp beslutet om slutförvaring av kärnkraftsbränsle. 

Hur blir det med sänkta drivmedelskostnader? Det blir inte de stora förändringar som utlovats. Verkligheten har kommit ifatt, sa en representant från riksdagens finansutskott. Men vad kör Ulf Kristersson för bil? Han kör fossilfritt på kärnkraftsel, får vi förmoda. 

Vi kan utgå från att en stor del av invandringen kommer att begränsas. Vi får hoppas att vården kommer att klara sig med “ursvensk” personal. 

Men låt oss sluta “måla fan på väggen”. Oavsett vad ni tycker om Ulf Kristersson på Reddit och andra ställen, så önskar vi honom lycka till. Och vad kör Ulf Kristersson om inte hårt? Det syns om inte annat på Ulf Kristersson vader.

Related Posts

Leave a Comment