Detta bör du ha koll på innan du tecknar upp dig på ett större privatlån 

by Carl Nordqvist

Om du behöver långa pengar för att finansiera ett köp av en bil, renovering av din bostad, eller någonting annat så har du med största sannolikhet också en hel del olika frågor och funderingar som snurrar i huvudet.  Att teckna upp sig på ett lån kan ofta kännas nervöst och det är inte särskilt konstigt att man känner sig lite osäker på hur allting fungerar. 

Att teckna upp sig på ett lån kan vara det absolut bästa sättet att genomföra vissa större köp, men det behöver göras på rätt för att säkerställa att utfallet av lånet blir så bra som möjligt. I den här texten kommer du att kunna ta del av grundläggande information som är väldigt bra att veta och ha koll på innan man tecknar upp sig på ett lån. 

Hur mycket kan man låna via ett privatlån? 

Detta är någonting som skiljer sig rätt markant från olika långivare, hur ens ekonomi ser ut, om man sätter upp någon säkerhet och mycket mer. Men i regel så kan man räkna med att privatlån ger dig som kund möjligheten att teckna upp dig på ett lån på mellan 10 000 och 600 000. Detta är en bra tumregel att hålla sig till och refererar till de lån som går att söka online. Det går att låna mer pengar via ett privatlån, men i så fall behöver man oftast besöka banken eller långivaren för ett möte. 

Hur ser räntan ut? 

Räntan på privatlån kan variera enormt från långivare till långivare. Olika faktorer spelar också roll, exempelvis om man sätter upp någon säkerhet och andra liknande saker. I regel så tenderar räntan på ett privatlån dock att ligga på allting mellan 5 och 20%. 

Hur hittar man det bästa privatlånet för ens egen situation? 

På grund utav att räntan kan variera så kraftigt från lån till lån så är det oerhört viktigt att du gör en jämförelse för att hitta det lånet som passar bäst för dig och din situation. I Sverige finns det idag nästintill 100 olika långivare som alla vill ha dig som kund. Därför är det väldigt viktigt att du själv tar dig tiden att leta reda på det som passar dig bäst. 

Detta görs allra bäst genom en jämförelsesida. Säg exempelvis att om du ska låna 400 000 så kan du spara stora summor pengar i det långa loppet genom att välja ett lån där du erbjuds en bättre ränta. Även om detta självklart inte är det enda som man ska titta på när man är ute efter att låna pengar så är det väldigt fördelaktigt att i alla fall få sig ett hum om vad som erbjuds. 

Snabbt om kreditupplysningar 

Om du har tecknat ett större lån tidigare så har du med största sannolikhet också gått igenom en kreditupplysning. En kreditupplysning tas allt som oftast genom Upplysningscentralen (UC) och agerar sedan som ett underlag för en långivare att bevilja eller neka ett lån. I en kreditupplysning så får långivaren reda på grundläggande information kring en låntagares ekonomi, om det finns några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden och annat som långivaren kan tänkas behöva veta för att fatta ett informerat beslut. Det är värt att notera att det inte är UC som beslutar kring huruvida man blir beviljad ett lån eller inte, utan deras rapport används enbart som ett underlag. 

Det går att teckna upp sig på ett lån utan UC, men enbart via fristående långivare och inte via en bank. Dessa lån för dessutom med sig en högre ränta än om en kreditupplysning tas.

 

Related Posts

Leave a Comment