Staten har monopol på alkoholförsäljning i Sverige, försäljningen sker genom Systembolaget. Tanken bakom monopolet är att alkoholkonsumtionen ska kunna vara kontrollerad genom begränsningar i butikernas öppettider, ålderskontroller och att de inte har rea eller kampanjer på sitt sortiment.
Det statliga monopolet har i uppdrag att sälja alkohol till konsumenter utan ett eget vinstintresse. Systembolaget är med andra ord ett instrument för att styra alkoholkonsumtionen i Sverige och se till omsorgen för folkhälsan, vilket är en röd tråd genom Systembolagets historia.
Det går att säga att det svenska Systembolaget bara finns för att alla ska kunna bli skyddade mot alkoholens skadeverkningar. Inte bara kunderna och de som dricker, utan också barn, släkt och vänner runt den som dricker.
Systembolaget – God service åt alla
Systembolagets mål är att kunna ge en god service genom mycket kunskap. All personal har därför utbildning rörande både drycker och matlagning. Det stora sortimentet i kombination med den här kunskapen gör det lätt att hjälpa kunder att välja rätt.
Men kunskapen låter dem också inte bara informera om fördelarna med dryckerna, utan också riskerna med alkohol och till och med det socker som många drycker innehåller.
Är det till exempel en person som är i sällskap med en märkbart berusad individ får ingen av dem köpa från Systembolaget. Det går nämligen att misstänka att även den som redan är berusad kommer få tillgång till dryckerna.
Det är nämligen strängt förbjudet enligt svensk lag att langa alkohol. Det förbudet gäller inte bara till minderåriga, utan alla som omfattas av förbud att köpa.
Det statliga monopolets kundlöfte
Staten har ett kundlöfte de ska följa och det innehåller tre viktiga punkter. De är följande:
- Tillsammans med Systembolaget ska du alltid kunna upptäcka nya produkter
- Du ska alltid kunna lita på att försäljningen sker under ansvar
- Alla kunder ska alltid känna sig välkomna
Förutom kundlöftet har de också tre andra värdegrunder: omtänksamhet, kunnighet och inspiration.
Du kan handla både i Systembolagets butik och online
Det är inte bara dryckesvanor som har ändrats mycket, butikerna har också ett annat utbud idag, än vad de hade för ett par decennier sedan. Både när det kommer till service i butikerna och andra tjänster som de förmedlar. För inte så länge sedan var ett besök på bolaget nästan som ett besök på banken eller posten.
Det var nämligen så att du var tvungen att gå fram till en disk och tala om för kassapersonalen vad det var du skulle köpa, sedan gick de och hämtade det åt dig. Den här metoden var ett led i att begränsa konsumtionen och impulsköp. När butikerna gick över till självplock möttes det inte bara med positiva reaktioner från samhället.
Systembolaget har nästan 450 butiker och nära 500 ombud i hela landet. Butikerna har öppet vardagar 10.00 till 18.00. Många butiker har utökade öppettider till 19.00 eller 20.00. På lördagar eller dag innan röd dag är det öppet till kl 15. Det är alltid stängt på röda dagar. Öppettider Göteborg är samma som till exempel en mindre ort i Sverige.
Hemkört med Systembolaget
Idag går det även att handla online och få hemleverans. Leveranstiden är då mellan tre till sex dagar och leverans sker under ordinarie öppettider Förutom våra tre största städer som Stockholm, Göteborg och Malmö finns det också butiker i alla svenska mellanstora städer inne i centrum och ut till köpcentrum i städernas utkanter.
Det går också att ringa och beställa ur hela sortimentet som Systembolaget har, men det går lika bra att beställa online. Upphämtning och utlämning av beställda varor sker däremot bara under Systembolagets vanliga öppettider.
Friare tillgång i andra länder
Många länder har en betydligt mer liberal syn på alkohol än Sverige. Framförallt européer dricker mycket mer än andra folk. Hos oss är förbrukningen mer än 11 liter ren alkohol per år hos de som är över 15 år gamla. Det går att jämföra med genomsnittet i hela världen som ligger på nästan 6,5 liter per år.
Trots den höga konsumtionen, har det ändå blivit en rad förbättringar i våra alkoholvanor. Dagens konsumtion blir stadigt lägre sedan ungefär 20 års tid. Färre unga börjar dricka, de som börjar, börjar senare och alla dricker mindre.
Norge har en annan syn än Sverige
Likt Sverige har norska staten monopol på alkoholförsäljning. Men i Norge får matbutiker sälja starkare öl i butikerna, medan starkare ölsorter, vin och sprit säljs på Vinmomopolet, som butikerna heter.
Åldersgränsen för att köpa öl i butik och vin på Vinmonopolet är 18 år. I de flesta butiker är det tillåtet att köpa öl men endast fram till klockan 20.00 på vardagar med bara till klockan 18.00 på lördagar och dag före helgdag.
För att köpa starksprit eller drycker som är baserade på sprit måste du däremot ha fyllt 20 år. Det innebär alltså att det går att köpa vin som 18-åring, men inte vinmonopolets färdiga drinkar. Trots att alkoholhalten är högre i vinet.
När du är ute och reser och blir sugen på prosecco
Systembolaget låter dig söka efter vad som finns i de olika butikerna. Där får du också information om flyttar, avvikande öppettider eller adressen. Här har vi samlat lite information om adressen till butikerna i ett axplock av svenska städer med mycket trafik.
Borås
- Maxi ICA Stormarknad
- Allégatan 16
Halmstad
- Köpmansgatan 5
- Hallarna
- Kundvägen 5 E
Helsingborg
- Drottninggatan 18
- Regementsvägen 7
- Landskronavägen 33
- Väla Centrum
Jönköping
- Fiskargränd 5
- Asecs Bataljonsgatan 5
Karlstad
- Järnvägsgatan 2
- Bergvik Köpcenter
- Rävbergsvägen 17
Kalmar
- Giraffen shopping
- Norra Långgatan 23-25
Linköping
- Repslagaregatan 25-27
- Norra Svedengatan 9
- Åsmestadsgatan 6
- Liquor store
Luleå
- Storgatan 61
- Besiktningsvägen 19 A
- Delfingatan 2
Lund
- Nova Traktorvägen 4
- Saluhallen Mårtenstorget 1
- Bangatan 10
Norrköping
- Blygatan 27
- Hantverkaregatan 26
- Kromgatan 1
- Lidaleden Store 0516
Umeå
- Rådhusesplanaden 6 E
- Formvägen 4
- Strömpilsplatsen 29
- Avion
Uppsala
- Marknadsgatan 1
- Vaksalagatan 30
- Herrhagsvägen 1
- Stångjärnsgatan 10
- Valthornsvägen 7
- Vaksalagatan 30
Visby
- Österväg 3 C
Västerås
- Systembolaget City
- Stenbygatan 1
- ICA Maxi Erikslund
- Stockholmsvägen 136 B
Växjö
- Grand Samarkand
- Tegnér gallerian
- Deltavägen 4
Örebro
- Kungsgatan 11
- City Gross Örebro
- Marieberg Galleria
- ICA Maxi Supermarket University
Köpa med sig rom och champagne från utlandet
Sverige har en intressant historia när det kommer till försäljning av alkohol. Det har till och med funnits tidiga statliga förordningar, förbud samt beskattning av alkohol ända sedan Vasa-tiden. Alkoholpolitiken och folkhälsan blir återkommande diskuterad i Sverige och sist det var ett riktigt hett ämne var när Sverige skulle bli medlemmar i EU.
Sveriges medlemskap i EU innebar också att diskussionerna satte igång en gång till. Främst fanns det en oro om vad det skulle betyda för det svenska drickandet med de liberalare lagarna på kontinenten.
En diskussion var bland annat gällande om vilka åtgärder som EU ska ta för att minska intaget av alkohol. Bland annat var ett exempel på det ett lägsta pris för en vara, vilket främst gäller de allra billigaste vinerna och ölsorterna. Ett annat förslag har varit att göra som på tobaksvaror, att sätta en varningstext på alkoholhaltiga drycker. Men än så länge har inget av det blivit av.
Den enda skillnaden blev att det blev mer eller mindre tillåtet att köpa med sig så mycket alkohol som hushållet behöver och ta med det in i Sverige. Under förutsättning att du då betalar skatten i ett annat EU-land.