16 Weeks of Hell

by Carl Nordqvist

Tony Andersson är VD, grundare och coach till detta populära tränings- och kosthållningskoncept som har tagit oss med storm. Han har en lång och gedigen bakgrund från gym- och träningsvärlden. Redan som 25-åring fokuserade han sitt liv kring och träning, speciellt att lyfta tungt. Efter en tid märkte Tony att något saknades för att ta sig till nästa nivå.

16 Weeks of Hell

Den upptäckten ledde till att han gjorde en grundlig översyn på sin kost, träning och vila. Detta kombinerat med kunskap och analys, satte han ihop ett koncept inför sin kommande 40-årsdag. Under de åtta månader som upplägget sträckte sig skulle Tony ta sig till den dittills ouppnådda nivån på sin 40-årsdag. Dagen kommen och Tonys fysik och resultat var bättre än de någonsin varit.

16 Weeks of Hell

Det blev starten till vad som skulle bli hans livsstil. Utveckling och modifiering av konceptet sker naturligt hela tiden. I originalprogrammet fanns det inte vegetariska alternativ, men det gör det idag. Det har blivit så populärt, att vi sedan 2020 kan se det på TV med namnet Den stora hälsoresan.

Hälsokoncept blir TV-succé – Den stora hälsoresan

Träningskonceptet 16 Weeks of Hell inspirerade TV-programmet som hade premiär den 3 september 2020. Hittills har det sänts i två säsonger och medtävlande i programmet är en blandning av svenska kändisar, bland annat programledaren Anders Öfvergård från Arga snickaren.

Under 16 veckor utsätts deltagarna för prövningar de aldrig tidigare stått inför, både fysiska som psykiska. De här veckorna är menade att låta deltagarna träna och äta enligt ett specifikt utstuderat kostschema och ett träningsschema för att optimera sin fysik. Det handlar inte bara handla om att gå ner i vikt eller i klädstorlek, utan om att faktiskt må bättre och leva sundare i helhet.

Flera av deltagarna som varit med i programmet har gått med ambition om att träna bort fysiska besvär som krånglande ben eller att stärka upp sig efter en stroke. I programmet är coachen Tony Andersson också mycket noggrann med att skilja på bantning och att bygga fysik. Han har vid flera tillfällen i olika avsnitt sagt: ”Vi bantar inte – vi bygger fysik.”

Deltagare säsong 1

 • Agneta Sjödin
 • Anders Öfvergård
 • Måns Möller
 • Özz Nujen
 • Martina Haag
 • Martin Melin

Deltagare säsong 2

När andra säsongen av succén gick av stapeln på TV 2021 kunde vi se dessa ansikten svettas i TV-rutan.

 • Kalle Moraeus
 • Erika Karlsson
 • Sofia Wistam
 • Victor Frisk
 • Magnus Wislander
 • Patrick Ekwall

16 Weeks of Hell – de olika träningsprogrammen

 • Veganskt på distans16 veckor
 • Original 16 veckor
 • Distans 16 veckor

Program – 16 Weeks of Hell Original

En powerwalk dagligen på 45 till 75 minuter. Utöver det ingår det totalt 84 gympass som kommer tillsammans med förinspelat videomaterial på de övningar som ska utföras samt hur de ska utföras. Självfallet är det alltid rekommenderat att röra på sig så mycket som möjligt. Det här reducerar också stress, vilket i sin tur stärker kroppen. Meningen är helt enkelt att det ska vara kul att träna och inte kännas som ett jobbigt ”måste”.

En viktig punkt för att konceptet ska vara framgångsrikt hos den som deltar, är att kroppen går in i ketos. Det innebär att kroppen börjar använda det egna fettet som bränsle istället för kolhydrater.

Detta är dock något som man bör vara försiktig med, då ketosdieten varken är godkänd eller rekommenderad av Livsmedelsverket. Anledningen till detta är för att de menar att kolhydrater är viktiga byggstenar för att kroppen ska fungera som den ska.

Pris: 10 000 kronor och det tillkommer en anmälningsavgift på 2 500 kronor. Totalsumman blir alltså 12 500 kronor.

Matschema

Inkluderar exakt allt som ska ätas dagligen. Tydliga recept följer med samtliga innehållsberikade måltider som enkelt kan förberedas och tillagas hemma. Protein finns det gott om i nötkött, kyckling, fläskkött, fisk, skaldjur ägg oh varierande mjölkprodukter.

Det finns däremot möjlighet att välja bort nöt- och eller fläskkött och fortfarande uppnå gott resultat. Detsamma gäller dock inte fisk och skaldjur.

Träningsgrupp online

Den som köper 16 Weeks of Hell Original, kan förvänta sig en onlinegrupp där deltagare kan ta del av samt dela med sig av information. Det fungerar även som en plattform för pepp och stöttning och sprida positivitet mellan deltagarna.

Fysiska träffar

I samband med programstart bestämmer coacherna tre fysiska platser. Deltagarna väljer själva vilken plats och startdatum som passar dem bäst. På första träffen går de igenom upplägg, invägning och mätning. Andra träffen sker efter åtta veckor och slutträff äger rum programmets sista dag.

Under denna sker även en slutvägning och mätning samt en summering och utvärdering av programmet. Givetvis är hela programmet väl utstuderat och deltagarna har kontinuerlig kontakt och stöttning med sina coacher som dagligen skickar en digital hälsning.

Inspiration och livskvalité

Oavsett vilket träningsprogram du väljer, är det meningen att träning ska vara roligt och att du ska få en bättre livskvalité. Givetvis är ett intensivt schema, men det ska vara värt ansträngningarna och besväret i slutändan. Du kommer att få ett bättre förhållningssätt till mat, träning och hälsa och leva längre för att njuta av det, man som kvinna.

Kanske upptäcker du även idéer till matlagning och spännande goda luncher att ta med till jobbet och skryta med inför kollegorna ihop med en slimmad midja. Men det kan lika gärna vara en nyfunnen glädje i motion och kanske rentav nya bekantskaper och vänner från programmets digitala forum.

Värt att nämna är att det kanske inte är ett program som bör användas av barn eller ungdomar eftersom de fortfarande växer. En strikt diet med hård träningsrutin kan vara alldeles för påfrestande.

Du kan beställa färdiga matlådor på programmets egna e-handel

Här kan du välja och vraka mellan:

 • Fläskfilé med ris och ägg
 • Fläskytterfilé med rotfrukter
 • Skaldjur med mix av gulbeta
 • Kyckling med fiberpasta
 • Köttfärssås med fiberpasta
 • Broccoliröra med kyckling
 • Köttfärssås med bönpasta
 • Lax med rotsaker

Priserna varierar från 89 kronor till 139 kronor per låda, men recepten finns dessvärre inte att ladda ner som PDF.

Någonting att ta med sig

Det är tydligt att denna jättesuccé har blivit något av en sensation. Människor är mer ofta än sällan brydda om sitt utseende och sin hälsa. Så när en metod som denna gör sig till känna, och dessutom med lysande resultat, är det förståeligt att den väcker uppmärksamhet.

Därför är det orealistiskt att förvänta sig fantastiska resultat utan att vara beredd att investera blod (kanske inte är nödvändigt), men definitivt svett och tårar. Sammanfattningsvis handlar om att bryta vanor, mönster, att lägga om sin livsstil och placera sitt förtroende i en helt främmande process.

Efter en tid kommer du att se resultat, men som med allting annat är det en omställning och ett åtagande som kräver mycket fokus och ihärdighet. Men när det gäller kost och träning tror jag att vi kan vara överens om att Tony Andersson har gett oss alla en guldbiljett till ett hälsosammare liv.

Om du däremot vill veta vad mer om vad sägs om programmet i andra forum än träningsforum, går det bra att läsa diskussionstrådarna på Flashback.

Related Posts

Leave a Comment