Hur gammal måste man vara för att köra båt

by Carl Nordqvist

Hur gammal måste man vara för att köra båt?

Ålder är en signifikant faktor när det gäller att köra båt i Sverige. Flertalet av oss ställer oss frågan: Hur gammal måste man vara för att köra båt? Svaret är inte så enkelt och beror mycket på vilken typ av båt du planerar att köra och var du planerar att köra den.

Åldrarsgränser beroende på båttyp

Nu kanske du undrar hur åldersgränserna varierar beroende på båttyp? För vattenskotrar och små motorbåtar, minsta åldersgränsen är 15 år. För motorbåtar som är längre än 12 meter eller kan köra snabbare än 30 knop, åldersgränsen höjs till 18 år. Dock bör du komma ihåg att även om du är tillräckligt gammal, behöver du ibland också ett båtkörkort.

Typ av båt Åldersgräns Kräver körkort
Vattenskotrar & Små motorbåtar 15 år Nej
Motorbåtar (längre än 12 meter eller kan köra över 30 knop) 18 år Ja

Överväger du att ta ett båtkörkort?

Om det hela verkar lite förvirrande, oroa dig inte! Om du överväger att ta ett båtkörkort, kan denna information vara användbar. Båttillverkarna kommer ofta med sina egna rekommendationer när det handlar om den lämpliga åldern för att köra deras båtar. Följ alltid deras riktlinjer samt de lagar och regler som finns på plats för din säkerhet och för andra omkring dig. Och mest av allt, njut av ert båtliv – men kom ihåg att navigera ansvarsfullt!

Related Posts

Leave a Comment