Hur många invånare har Ukraina?

by Carl Nordqvist
Hur många invånare har Ukraina

Ukraina är Europas största land sett till ytan, men hur många invånare har Ukraina? Landet har en befolkning på omkring 46 miljoner människor. Befolkningstätheten är därför ganska låg: 73 personer per kvadratkilometer. Jämför man med Ryssland, som har en befolkning på 142 miljoner med en befolkningstäthet på endast 8,3 personer per kvadratkilometer, verkar dock Ukraina vara riktigt tätbefolkat.

Ukrainas historia är komplicerad och landet har alltid hängt tätt samman med Ryssland. Det första ryska imperiet hade till och med Kiev som sin huvudstad.

Roliga fakta om Ukraina

Sedan kriget bröt ut i februari 2022 har Ukraina varit i nyheterna ofta. Det är dock ett intressant land som förtjänar uppmärksamhet även för annat. Visste du till exempel dessa 10 roliga fakta om Ukraina?

  1. Ukraina har förmodligen fler spökstäder än något annat land i Europa. Detta beror på att Tjernobyl-olyckan inträffade i norra Ukraina. Ett stort område evakuerades då och det har aldrig helt återbefolkats.
  2. Ukraina är världens största producent av solrosfrön och solrosolja
  3. I Ukraina är det tradition att bära vigselringen på sin högra hand, till skillnad från nästan alla andra länder.
  4. Traditionen att måla påskägg har sitt ursprung i Ukraina. Från början målades äggen med vax och färgämnen.
  5. I Ukraina finns det mängder av förhistoriska boplatser som har hittats i olika arkeologiska utgrävningar. En av dem är möjligen platsen där hästar först domesticerades.
  6. Den ukrainska staden Lviv har den högsta andelen caféer per invånare i världen. Staden har hela 1 500 caféer.
  7. Namnet “Ukraina” är omtvistat men tros komma från ett gammalt slaviskt ord för gränsland.
  8. Ukraina har sju av Unescos världsarv inom sina gränser.
  9. Under antiken var området som idag är Ukraina en del av det skytiska kungadömet.
  10. Ukraina var platsen där Yalta-konferensen hölls. Under konferensen träffades Churchill, Stalin och Roosevelt för att besluta om Europas gränser efter andra världskriget.

Related Posts

Leave a Comment