Använd en kamado grill för att bli en mästare bakom grillen

by Carl Nordqvist
KAMADO1

De senaste åren har inneburit ett otroligt uppsving för mat, och inte minst hemlagad sådan. Butiker med inriktning på hemmakocken och proffsattiraljer till köket har vuxit upp, både på nätet såväl som på exklusiva adresser i storstäderna. Att grilla är en av de nischer som vuxit allra mest, och varje år lägger svenskarna miljonbelopp på grillar och grilltillbehör. En grill av typen kamado hör till de mest eftertraktansvärda produkterna.

Snabba fakta om kamado grill

Vad?Kamado är en typ av grill som många grillälskare vill köpa.
Namnet?Kamado kommer från japanskan och betyder ugn.
Varför?För att du, precis som väldigt många andra, snöat in på grillning.
Priset?Från cirka 5 000 kronor och uppåt. The sky is the limit.

Vilken är den bästa kamado-grillen?

Först röjer vi undan ett missförstånd. Kamado är ett inte ett märke, utan en benämning på en viss sorts grillar. Kamadogrillar tillverkas av en rad olika tillverkare. Kamado betyder ugn på japanska, men är kamado en japansk grill? Nja, den typiska japanska grillen är en sorts bordsgrill och många tillverkare av kamado tillverkar även dessa bordsgrillar, så viss koppling finns till Japan, inte minst namnet. 

En av de mest kända kamado-grillarna är Big Green Eggs kamado grill. Big Green Eggs olika grillar saluförs bland annat av Bagaren och Kocken och Kitchenlab. Smakar det så kostar det, en grill från Big Green Egg drar lätt iväg på över tjugotusen kronor om du vill ha det bästa – och det är det många som vill.

Vilken som är bästa kamado-grillen ligger ofta i betraktarens eller i det här fallet, användarens ögon, men olika test av kamado-grillar ger en fingervisning.

Köpa kamado-grill på rea

Eftersom kamado-grillar som regel är en ganska kostsam investering, kan det absolut löna sig att leta efter och vänta på att en rea på grillar drar igång. Ofta händer detta, av någon anledning, framåt hösten.

Ett annat sätt att undersöka prisbilden, och försäkra dig om att du inte betalar för mycket för din grill, är att söka på kamado grill via prisjakt. Då får du snabbt reda på vad olika butiker tar betalt för just den kamado-grill du är intresserad av.

Bland andra Jula har en kamado grill som får anses som prisvärd, sett till sina funktioner. Jula erbjuder även en rad tillbehör, såsom till exempel överdrag, till din kamado-grill. 

Genom att hålla ögonen öppna efter erbjudanden och tillfälligt nedsatta priser, kan du även hitta några av de mest eftertraktade Kamado-grillarna, och tillbehör till dessa, till riktigt bra pris.

Kända tillverkare av kamado grillar

Vi nämnde tidigare Big Green Egg som en av de mest kända tillverkarna av kamado grillar. Men det finns givetvis fler premiumtillverkare av dessa omåttligt populära grillar. En av dessa är Kamado Sumo, vars grill är mycket uppskattad. Kamado Sumo erbjuder även tillbehör till grillen.

Ett annat välkänt namn som dyker upp är Akorn. Akorn Kamado grillar är både bra och prisvänliga grillar. Precis som övriga erbjuder Akorn olika kamado grilltillbehör. En grill från Akorn är ett bra val sett både till pris, kvalitet och funktion.

Utöver ovan nämnda finns det ytterligare ett antal andra tillverkare av kamado grillar. Alla vill just nu haka på trenden med de omåttligt populära grillarna. Men vad är det som gör kamado grillen så unik, och så hett eftertraktad, av så många olika grillentusiaster?

Konstruktion och material är kamado-grillens hemlighet

Typiskt för alla olika typer av kamado-grillar, är att de är tillverkade av keramiska eller stenliknande material. Det ger kamado-grillar en mycket bra isolering. Förmågan att kunna hålla väldigt höga och låga temperaturer gör dessa grillar perfekta att både röka och grilla i.

Formen på kamado-grillarna brukar beskrivas som äggliknande. Även denna har betydelse för grillens speciella och mycket eftertraktade egenskaper. Just dessa egenskaper gör också kamado-grillen så användbar, då den kan användas både till brödbak och gräddning av pizza, såväl som till rökning av livsmedel och traditionell grillning av kött.

Så är du på jakt efter en grill, ta en extra titt på just typen kamado. Visst, den kostar lite mer än en traditionell klotgrill eller bordsgrill, men de många användningsområdena gör att du många gånger slipper skaffa andra produkter, som både kostar i pris som i plats. En kamado-grill klarar skivan helt enkelt!

Det bästa med kamado grill

  • De många användningsområdena
  • Många tillbehör
  • Flera kända tillverkare att välja på
  • Grillning förenar oss!

Related Posts

Leave a Comment