Archive of Our Own

by Carl Nordqvist

Mer känt än Archive of Our Own är benämningen AO3 som är ett fanfiktion webarkiv. Det är alltså en digital sida där olika sorters material kan bli upplagt. Projektet startade 2008 genom att Organisationen för transformativa verk låg bakom arbetet med organisering och marknadsföring.

AO3 – Archive of Our Own

Det var år 2007 som idén blev till verklighet om att skapa en digital plattform för de som älskar fiktion. Tanken var att publicera och arkivera fanfiktion utifrån ett användarperspektiv. Eftersom det finns många fans som älskar fiktion var det ett bra sätt att fylla arkivet snabbt och enkelt med hjälp av fansen.

Archive of Our Own, eller AO3, består huvudsakligen av textmaterial. Dessutom finns också annat digitalt material som bland annat olika sorters videoklipp. Därtill har det även tillkommit konst och olika ljudböcker som är baserade på fiktion.

Vem kan lägga upp material?

Långt ifrån alla kan lägga upp material på AO3. Sedan starten och än idag är det bara medlemmar som har tillträde till plattformen. Dessutom måste du bli inbjuden för att kunna bli medlem. Trots trösklarna för medlemskap fick AO3 över 5 miljoner användare år 2022. Därutöver fanns över 10 miljoner verk som under åren har blivit publicerade i arkivet. Där kan du hitta allt från Marvel Cinematic Universe och Sherlock Holmes, Supernatural, Harry Potter och Teen Wolf.

Related Posts

Leave a Comment