Får man köra om på höger sida på 70 väg

by Carl Nordqvist

Får man köra om på höger sida på en 70 väg?

Vi vet alla att orderedliga körvanor gör vägen säkrare för alla inblandade. Men det här med att köra om på höger sida kan vara lite klurigt. Nu undrar du kanske, ”Får man alltså köra om på höger sida på en 70 väg?” Kort och gott, ja, det får man, men bara under vissa villkor.

I grunden handlar det om din och andras säkerhet. Det här är inte en fråga om att vinna en biljakt, utan snarare en övning i god omdöme, försiktighet och hänsynstagande.

Lagen säger…

Inom EU, inklusive Sverige, fint det vissa undantag som tillåter omkörning på höger sida. Enligt vägtrafiklagen får du köra om på höger sida om det är flera markerade körfält i din färdriktning och fordonet du kör om alla färdas långsammare än tillåten hastighet – som i det här fallet skulle vara 70 km/h.

Situationsbokad Är det lagligt?
Fordonet du kör om kör långsammare än tillåten hastighet Ja
Flera markerade körfält i din färdriktning Ja
Kör om på höger sida i en enda körfält Nej

Var säker på vägen

Kom alltid ihåg att du delar vägen med andra. Oavsett om du har rätt att köra om på höger sida eller inte, bör säkerhet alltid vara din främsta prioritet. Använd ditt sunda förnuft, var beredd på oväntade händelser och kör alltid ansvarsfullt.

Så, får man köra om på höger sida på en 70 väg? Ja, det får man. Men endast om det är helt säkert och lagligt att göra så. Och som alltid – kör försiktigt!

Related Posts

Leave a Comment