Hur gammal måste man vara för att köra epa

by Carl Nordqvist

Hur gammal måste man vara för att köra epa?

Att köra epa är både spännande och roligt för unga förare, men det finns vissa regler som måste följas. Så, undrar du hur gammal man måste vara för att köra epa? Svaret är 15 år.

Epa, eller A-traktor, är en omklassificerad bil som unga förare i Sverige kan köra från 15 års ålder. Men det är en del krav som ska uppfyllas. Först och främst, måste du genomgå en lättkörkortsteoretisk utbildning och avlägga ett prov för att få ett AM-körkort.

Krav Ålder Utbildning
EPA-traktor 15 år Lättkörkortsteoretisk utbildning och prov
MC (Lätt) 16 år MC-kort
Bil 18 år Körkort
Lastbil 21 år C-körkort

Utöver ålderskravet är det viktigt att veta att en epa inte får köras fortare än 30 km/h. Så även om du längtar efter friheten att köra, kom ihåg att säkerheten alltid kommer först.

Vilka är riskerna?

Som med all körning, finns det risker. EPA-traktorer är inte konstruerade för höga hastigheter och kan vara svåra att kontrollera i nödsituationer. Om du kör din EPA-traktor olämpligt kan det resultera i allvarliga konsekvenser, som skador och trakasserier. Därför är det mycket viktigt att alltid respektera hastighetsgränserna och vara uppmärksam på vägen. Så, varför vänta? Börja förbereda för ditt teoriprov nu och snart kan du njuta av din egen körning med en EPA-traktor!

Related Posts

Leave a Comment