Hur länge är man gravid?

by Carl Nordqvist
PREGNANT

Det vanligaste sättet att räkna hur länge man är gravid är i månader. Svaret är då nio månader. Man kan också räkna hur länge är man gravid i veckor. Då är 39 + 6 det beräknade födelsedatumet.

Och vad betyder då det? Jo man är inte gravid riktigt så länge utan räknar veckorna från den senaste mensens första dag. Alltså mensen innan man blev gravid. Sen plussar man på dagar efter varje påbörjad vecka.

Efter hur länge kan man se om man är gravid?

Detta är väldigt olika. Vissa kan gå genom hela graviditeten utan att det syns. Kanske utan att ens själv veta om att man är gravid. Såklart är detta ovanligt. Vanligare är kanske att man släpper ut magen eller putar med den lite extra så fort man får veta att man är gravid, eftersom man är stolt och glad.

Hur tidigt du har fått en gravidmage på riktigt skiljer sig mellan förstföderskor och omföderskor. Den som redan har fött ett barn kan det synas på redan i vecka 10. Det kan det göra för dig som är förstföderska också men då är det det antagligen uppblåsthet på grund av progesteronet. Den riktiga gravidmagen som beror på att livmodern växer kommer vanligtvis i vecka 14–16.

Om du med frågan “Hur fort kan man se om man är gravid?” istället syftar på när det går att se på ett test att du är gravid så är svaret den dag du skulle ha fått din mens.

Related Posts

Leave a Comment