När berättar man för sin chef att man är gravid

by Carl Nordqvist

Utmaningen om att berätta för din chef att du väntar ett barn kan vara spännande men också lite skrämmande. Svaret på frågan ”när berättar man för sin chef att man är gravid” är inte alltid tydligt, och det finns ingen definitiv bästa tid att avslöja din graviditet. Här är några faktorer du kan överväga.

När bör jag berätta det?

Oavsett hur spänningen och förväntningarna taskens, kanske du vill hålla ditt tillstånd hemligt tills du passerat den första risken för missfall, oftast efter tolv veckors graviditet. Om du känner att ditt arbetsbörda bör minska, bör du meddela det tidigare till din chef.

Hur berättar jag nyheten?

Första steget skulle vara att förbereda ett möte med din chef. Var direkt och självsäker när du berättar om din graviditet. Att skratta undan eller agera obekväma kan tolkas felaktigt, behåll en professionell ton.

När ska jag berätta? Viktiga punkter att tänka på Potentiella konsekvenser
Tidigt i graviditeten Bra vid sjukdom eller om du behöver en förändring av arbetsuppgifterna. Kan leda till för tidiga reaktioner eller diskriminering.
Efter den första trimestern Vanligtvis anses vara den ”säkra” tidpunkten att berätta för andra. Om du döljer nyheten kan det resultera i brist på förtroende.

Hur förbereder jag mig för min föräldraledighet?

När du har delat nyheten, börja planera din föräldraledighet. Diskutera med din chef och HR-avdelning om företagets policy. Tänk på att påbörja dina planer tidigt för att minimera stress och förvirring närmare ditt ledighetsdatum.

Allt i allt, att berätta för din chef att du är gravid är ett personligt beslut. Men med rätt timing och förberedelse kan processen gå smidigare. Grattis på din spännande resa som kommande mamma!

Related Posts

Leave a Comment