Freddie Mercury – nyskapande musikgeni

by Carl Nordqvist
Freddie Mercury - nyskapande musikgeni

Ingen kunde väl ana att den lille gossen som föddes i Tanzania på 1940-talet skulle bli en av världens största artister. Farrokh Bulsara skulle under artistnamnet Freddie Mercury fylla arenor och förändra rockvärlden för alltid, tillsammans med de andra medlemmarna i bandet Queen.

Snabbfakta om Freddie Mercury

Född 1946
Död1991
NationalitetParsi och brittisk
YrkeSångare, musiker och låtskrivare

Rocklegender

Du behöver inte kunna särskilt mycket om musik eller rock för att veta att Queen är legender. Genom nyskapande låtskrivande och revolutionerande inspelningsteknik trollband de sin publik, världen över. Än i dag finns det ett stort intresse och Queen turnerar fortfarande, men med sångaren Adam Lambert som frontman. Så sent som 2018 släpptes en film om Queen och Freddie Mercurys karriär och liv. Det finns även flera dokumentärer om storstjärnans liv, bland annat “Freddie Mercury: The Great Pretender” och “Freddie The Final Act”.

Om du har sett någon av ovan nämnda filmer eller dokumentärer, eller möjligtvis ett framträdande eller en bild på Mercury har du säkert lagt märke till hans tänder. Du är inte ensam. Faktum är att “Freddie Mercury teeth” är en vanlig sökning på nätet. Mercury själv var, enligt flera källor, aldrig bekväm med sina tänders speciella utseende, men vågade inte fixa dem eftersom han var rädd att det skulle påverka hans röst på något vis. Han hade fyra extra tänder i överkäken, vilket så klart gjorde det trångt i munnen och hans framtänder puttades då fram, på karakteristiskt vis.

Några av Queens mest kända låtar är:

  • Bohemian Rhapsody
  • Another One Bites The Dust
  • We will rock you

Freddie Mercurys privatliv

Det är inte bara låtarna och artisteriet som fått Queen att bli de legender de är idag. Det var till stor del tack vare Mercurys enorma karisma och omskrivna privatliv. Om du kan din historia vet du att det inte alltid har varit lätt att vara den man är, genom åren. Även om åttiotalet inte känns så långt bort för vissa, var det en otrolig skillnad i kultur, acceptans och kunskap. Mercury är idag starkt förknippad med gay-kulturen, men han kunde inte alltid vara öppen med sin sexualitet.

Under flera år var Mercury tillsammans med en kvinna som hette Mary. Det är även henne du får upp om du googlar “Freddie Mercury wife”. Trots att både Mercury och Mary insåg att han var gay slutade de två aldrig att vara vänner och Mercury har skrivit flera låtar om och till Mary. Paret fick inga barn tillsammans, men Mary fick senare barn tillsammans med sin dåvarande make.

Soloskiva och Live Aid 

Under åttiotalet regerade Queen. De var enormt stora och släppte hitlåt efter hitlåt, turnerade världen runt och hade miljontals fans. Tänk på att det här var långt innan sociala medier och internet, så att bygga en trogen fanbase tog tid och krävde verkligen att man levererade bra musik och liveuppträdanden i världsklass. Men trots de stora framgångarna fanns det slitningar i bandet och Mercury kände att hans kreativitet blev begränsad av både fans och skivbolag. Queen tog därför en paus och Mercury släppte ett soloalbum, med titeln “Mr Bad Guy”.

Det var därför en stor överraskning för många när Queen med komplett banduppsättning, med Mercury i spetsen, klev ut på scenen under välgörenhetsgalan Live Aid. Det var många stora namn som uppträdde på galan, men flera har i efterhand vittnat om att det innan Queen var en ganska medioker tillställning, När Mercury klev upp på scen var det som om publiken vaknade till liv. Du har säkert sett den legendariska allsången som Mercury håller i, tillsammans med publiken. Det spelar ingen roll om du inte ens var född när det utspelade sig, det ger rysningar och gåshud i alla fall.

Slutet

Men säg den lycka som varar för evigt. Mercury blev under nittiotalets början svårt sjuk i aids, som på den tiden var en ganska ny och väldigt farlig sjukdom. Då fanns inte de bromsmediciner som finns idag och Mercury somnade in i sitt hem i Kensington, den 24 november 1991. Älskad och saknad av en hel värld.

Related Posts

Leave a Comment